Fórum spoločnosti pre ochranu netopierov na slovensku

Nech sa páči, prihláste sa a vyjadrite svoj názor
pictures/homepage/homepage_01.jpg
Práve je St, 08. Sep 2010, 20:34

Vytvoriť novú témuOdoslať odpoveď Stránka 1 z 1   [ Počet príspevkov: 5 ]
Autor Správa
 Predmet príspevku: Netopiere v bytoch
OdoslaťOdoslané: Št, 25. Feb 2010, 12:34 

Založený: Št, 25. Feb 2010, 12:25
Dobrý deň,
rada by som sa informovala, čo treba robiť s netopiermi v paneláku. Zhruba niekedy v novembri minulého roka sme našli v našom byte netopiera. Potom sa začali objavovať u všetkých susedov. Susedia na prízemí mali doma netopiera takmer každý deň. Spadol im cez komínovú šachtu rovno na sporák. Druhí zas našli doma až 20 netopierov, keď sa po víkende vrátili domov. Včera som našla netopiera opäť aj ja a aj susedia nad nami. My predpokladáme, že sa do bytov dostávajú cez bytové jadro. Ako mám zistiť, či niekde doma ešte nie je nejaký skrytý netopier? Bola by som dosť nerada, keby sa s nimi dostali do kontaktu deti. Ďakujem vopred za radu.

Predmet príspevku: Re: Netopiere v bytoch
OdoslaťOdoslané: Pi, 26. Feb 2010, 12:37 

Založený: Po, 16. Nov 2009, 22:00
Zdravím Vás,
v prvom rade treba podniknúť opatrenia na zamedzenie vstupu netopierov do budovy. Najčastejšie ide o rôzne vetráky a vyústenia vzduchotechniky na streche paneláku, neutesnené otvory pre kabeláž antén, výťahové šachty, netesnosti starších okien, pukliny medzi jednotlivými panelmi. Otvory vo vonkajšom plášti budovy je najlepšie utesniť PUR penou a vetráky je možné ošetriť napr. hydinovým pletivom s jemnými očkami.
Pokiaľ sú netopiere v jadre budovy, tipoval by som v prvom rade na tú vzduchotechniku. To je najčastejšia smrteľná pasca pre naše netopieríky.
V paneláku je dobré mať inštalované sieťky na oknách a balkónových dverách. Ak máte podozrenie na výskyt netopiera v byte, treba poprezerať všetky možné úkryty. Aj minimálne škáročky. Ak nájdete netopiera, treba ho vhodným spôsobom a v rukaviciach odchytiť a vypustiť na vhodnom mieste.
Ak je nutné preskúmanie problému odborníkom, môžete kontaktovať príslušného člena SON-u aktívneho vo vašom okolí. Nájdete ho na našej stránke v časti POMOC.
O aké mesto ide?

S pozdravom Ľ. Korytár.

OdoslaťOdoslané: Pi, 26. Feb 2010, 13:04 

Dobrý deň.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. A mám ešte jednu podotázku. Na inej stránke som čítala, že ak sú v byte netopiere, že treba zasvietiť svetlo, otvoriť okno a pustiť nahlas hudbu, že to netopierov vyženie. Je to možné, alebo je to iba taká fáma? Naozaj treba poprezerať podrobne celý byt? Neviem si to totiž predstaviť, lebo tých miest na úkryt je v našom byte ozaj strašne veľa - panelákové steny sú krivé, takže medzi skriňami a stenou sú voľné priestory, kde ja nedovidím, ale netopier sa tam v pohode skryje.... :?
Ten problém s netopiermi vlastne vznikol, keď okolostojace paneláky pozatepľovali, iba náš nie, tak sa asi všetky netopiere presunuli k nám. Bývame tu už 30 rokov a problém s netopiermi je až teraz.
Bývam v Giraltovciach (okr.Svidník).

OdoslaťOdoslané: Pi, 26. Feb 2010, 13:29 

Založený: Po, 16. Nov 2009, 22:00
Osobne si myslím, že keby ste doma naozaj mali netopieríka, asi by ste o tom už vedeli. Vonku síce ešte stále panuje zima a netopiere sú stuhnuté a zazimované, ale v príjemnom prostredí bytu by netopier bol plne aktívny. Hlad a hlavne smäd by ho z úkrytu vyhnal a snažil by sa poletovať a dostať z bytu von za potravou a vodou.

Samozrejme, že hlasná hudba môže byť netopierom nepríjemná, nakoľko majú vysoko citlivý sluch. Čo sa svetla týka, tak najmä počas teplých letných nocí s kvantom lietajúceho hmyzu je možné, že netopierík zablúdi práve do vysvietenej izby, nakoľko svetlo priťahuje nočný hmyz a teda aj jeho predátorov - netopiere. V najmä mestách môžeme počas teplých nocí často pozorovať loviace netopiere zbierajúce nasadaný hmyz priamo z okenných tabúľ. Ak netopier do bytu vletí, treba zachovať pokoj, otvoriť okno a počkať kým vyletí, alebo zosadne a potom ho šetrne vrátiť späť von. Osobne mám s týmto postupom oveľa lepšie skúsenosti, než s nadháňaním a oháňaním za účelom odchytenia.

Ľ.

OdoslaťOdoslané: Pi, 26. Feb 2010, 13:40 

Ešte raz vďaka za rady ;)

Vytvoriť novú témuOdoslať odpoveď Stránka 1 z 1   [ Počet príspevkov: 5 ]

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.